Vakáció utáni élet a munkahelyen

 

Legendákban hallhattunk emberekről, akik nyaralásukról visszatérve kiolthatatlan ősenergiával vetették bele magukat a munkába, világmegváltó vízióikkal. Mi pedig, a többi földi halandó, épphogy túl tudjuk élni a GDP-lapátolást a vakációt követő pár napban. Van azonban pár tippünk, ami segítheti a visszarázódást, vagy legalábbis elviselhetőbbé teszi az átmenetet.

friday_fb

Hagyj időt magadnak!

Felmérések kimutatták, hogy az emberek épp annyira, ha nem még jobban stresszesebbek a nyaralásukból való visszatérésnél, mint az elutazás előtti időszakban. Ezt a szakirodalom posztvakációs traumaként emlegeti. Segíthet a túlélésben, ha tervezel magadnak egy kis időt, hogy az átállás gördülékenyebben menjen. Például, ha nem vasárnap este érsz haza, hanem akár egy nappal előbb, akkor könnyedén rendezheted ügyes-bajos dolgaidat, és a másnapi munkára való felkészülésre is találhatsz módot. Esetleg egy rövid email-check is beleférhet a hétvége utolsó napjába. Kipihenten, felkészülve kezdeni a hétfőt jó nagy adag lendületet adhat a munka újrafelvételében.

 

Legyen egy terved!

Gondolkodj előre, így nem érhet meglepetés. Könnyen fel tudod majd venni a fonalat, ha listázod, hogy milyen feladatok fognak futni a szabadságod alatt és azok várhatóan milyen fázisban lesznek visszatértedkor. Tartsd számon, kik azok az emberek, akik update-elni tudnak a szabadságod alatt történtekről, és kérd is a segítségüket ebben! Ne akarj mindent egyszerre megcsinálni. Reális időbeosztást készíts a tervezés alatt, és hagyj puffer időt is a valószínűleg felmerülő ad hoc problémák megoldására. Mindemellett a meetingeket igyekezz a második vagy harmadik napra időzíteni, így rendezni tudod a helyzetet és persze a megfelelő felkészülést is garantálni tudod. Ha nagyon elharapózna a helyzet, ki tudod menteni magad, ha bebookolsz magadnak egy kis időt a naptáradban. Valószínűleg nem fognak annyian a nyakadra járni, ha azt látják, hogy a calendarod szerint elfoglalt vagy.

swikreta

Tippek, trükkök az emailjeidhez

Az első nyilvánvaló dolog, ami a jobbkezed lehet az emailrengeteg feldolgozásában, az out-of-office emailed beállítása. Sok terhet levehet a válladról, ha ebben megjelölöd helyettesed, aki jó pár apróbb feladatot elláthat, amíg a hasad sütteted. Az is egy jó taktika, ha felkészíted levelezőpartnereidet a lehetőségre, hogy egy-egy email a földön landolhat. Biztosítsd őket, hogy nyugodtan küldjenek neked remindert vagy kérdezzenek rá egy-egy feladat aktuális státuszára, így minimalizálhatod a parlagon maradó taskokat. Az sem baj, ha valamiről lemaradsz a távolléted alatt, lesznek majd más projektek, amik ugyanolyan jó lehetőséget és élményt biztosítanak majd. Pihenésre mindenkinek szüksége van.

 

Tanulj meg előre tervezni, ne csak a nyaralásodat és az azt megelőző feladataidat, hanem a visszatérést is, valamint bízz a munkatársaidban! Egyedül nem lehet megváltani a világot!

Könnyed, sikeres visszarázódást kívánunk az őszre!

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!