Sosem késő pályát váltani!

A pályamódosítás minden korban bátor lépés, azonban (akár több) évtizdenyi munkatapasztalattal egy adott területen még inkább elismerésre méltó, ha az ember fel tud állni és teljesen új irányt vesz.

Az Y és Z generáció számára természetes az élethosszig tartó tanulás, és ezzel együtt az alkalmazkodás az adott kor piaci igényeihez, a szüleink idejében azonban nem volt ritka az sem, ha egy dolgozó ugyanarról a munkahelyről ment nyugdíjba, ahol annak idején a pályafutását kezdte.

Bárhogyan is legyen, azok a képességek, készségek, tapasztalat, amit egy munkahelyen megszerzünk, egy agilis személyiségű ember esetében hatalmas tőke, ennek ellenére kellhet így is bátorság ahhoz, hogy váltani merjünk, hogy ha megszületett a döntés.

 

  1. Ismerd meg képességeidet, önmagadat.

Ne az legyen a motiváció, hogy kiégtél a régóta tartó taposómalomban, ezért bármi jó, ami nem a megszokott területed! Így lehet ugyan, hogy előre menekülsz, de ha a sordódás helyett célirányosan választasz, ha nehezebb út is, a hosszú távú elégedettséged garantálva lesz.

 

  1. Nézz utána, milyen lehetőségek vannak a választott területeden!

Jó előre képben lenni, mik a legfontosabb elvárások, mik a nehézségek és az örömök egy olyan területen, ahol nem dolgoztál korábban. Azt sem árt tudni, hogy hiányszakmáról van-e szó, vagy éppen „túltermelés” van az adott szakemberekből, hiszen ez meghatározza a későbbi lehetőségeidet. Olvass állásajánlatokat, kérdezz hasonló területen dolgozókat, kapcsolódj be fórumokba, próbáld ki magad, ha lehetőséged adódik, olyan feladatokban amivel később foglalkozni szeretnél. Vállalkozóként pedig talán a legfontosabb kérdés: mire van kereslet? Ismerd meg potenciális vásárlóid, kérdezd őket, így könnyebben tudsz olyat adni nekik, amire igény van.

 

Sosekéső2

 

  1. Kitartásra is szükséged lesz, hiszen mindenhol van szamárlétra, amit végig kell járnod, még egy saját vállalkozás esetében is.

Készülj fel erre időben egy megfelelő pénzügyi tervvel, tartalékokkal, hogy az ínségesebb időszakot átvészeld, és ütemezd a feladatokat előre. Ez biztosítja, hogy a nehezebb pillanatokban a tennivalókra koncentrálj a feladás helyett.

 

  1. Képezd magad.

Sok anyuka a GYES-en és GYED-en áll neki egy régóta dédelgetett álom valóra váltásának úgy, hogy tanul mellette. Autodidakta módon is rengeteget tudsz fejlődni, azonban ha komolyan gondolod a célod, érdemes körülnézni a képzési lehetőségek között. Sok esetben még támogatást is ad az állam, így mindenképpen tájékozódj, mielőtt választasz!

 

  1. A végzettség megszerzése mellett tanulj és olvass azokról a területekről is, ami még szükséges lehet az új hivatásodhoz.

Egy új nyelv elsajátítása, informatikai ismereteink elmélyítése olyan plusz dolgok, amikről talán senki nem kér majd papírt, de mindenképpen segítik a boldogulásodat. Ráadásul ma már szinte bármit tudsz tanulni e-learningekkel, távoktatásokon, így az idő hiánya sem lehet akadály.

 

Sosekéső3

 

  1. Használd fel az ismeretségeidet!

A családtagjaid, barátaid is rendelkezhetnek olyan kapcsolatokkal, amik segítségével elindulhatsz az úton. Mivel ismernek, látják a képességeidet, hozzáállásodat, így a kezdeti bizalom már jó ajánlólevél leendő munkaadódhoz, ügyfeledhez.

 

  1. Írj egy ütős önéletrajzot, majd a motivációs levélben térj ki azokra az adottságaidra, tapasztalataidra, amik alapján úgy érzed, helyt tudsz állni az új területen is.

Nem véletlenül érzed ugyanis a késztetést egy adott irányba mozdulásra. Míg fiatalon a pályaválasztásunk kezdetén gyakran befolyásol minket a családi háttér, a környezetünk, idősebb fejjel már jobban látjuk, mikben is vagyunk igazán jók, mit csinálunk szívesen, és mi az, amit elkerülnénk.

 

  1. Ne égess fel minden hidat!

Még akkor sem, ha legszívesebben minden energiáddal az új céljaid meghódítása felé fordulnál! Ha például biztos munkahelyen dolgozol, kisebb kockázattal vághatsz bele egy vállalkozásba másodállásban, mintha az első perctől kezdve ebből a tevékenységből kellene megélned.

Pár szempont a másik oldalról, amiket érdemes eszünkbe vésni, ha túl nagynak látszanak is az előttünk tornyosuló akadályok. A munkaadók díjazzák a belső motivációt, a határozott elképzeléseket, ambíciókat, bármilyen korban legyél is. A tudásvágy szintén vonzó egy munkaadó szemében. A tapasztalataidról pedig – még ha más területen szerezted is – hidd el, hogy értékes, kiegészíti az egyetemről frissen kikerült fiatalok lendületét, naprakész tudását.

Végül pedig egy inspiráló történet, amiből bőséggel akad még, ha jobban szét nézünk. Mi ezt szerettük a legjobban.

A KFC gyorsétterem láncot mindenki ismeri, alapítója, Harland Sanders életútja pedig minden csak nem szokványos. Sanders ezredes ugyanis 65 éves volt, amikor elindította a világot meghódító vállalkozását, melyet annak köszönhetett, hogy gyerekkorában javarészt ő gondoskodott öccséről és húgáról, így hétéves korára kitűnően főzött. A KFC sikeréig valószínűleg nem sokan cseréltünk volna vele, mert nehéz sorsa megpróbáltatásokkal teli élete volt. Farmon dolgozott, majd beállt a hadseregbe, kovácsinas volt, vasutas, tűzoltó és biztosítási ügynök, de a jogi egyetemet is elvégezte és jogászként is tevékenykedett.

 

Sosekéső4_Sanders

Fotó: gcshelp.org

Autószerelő műhelyt működtetett éppen, amikor az éhes átutazók rendszerint tőle kértek iránymutatást, ha finomat akartak enni. 1930-ban végül a szerelőműhelye mellett kialakított egy kis helységet, ami rövid időn belül már nem az autójukat javíttatni vágyókat hozta leggyakrabban hozzá, hanem az ínyenceket, és ezzel vette kezdetét egy mai napig tartó sikersztori.

Forrás: hetek.hu, cvonline.hu, csaladinet.hu, tanulasfelnottkent.blogspot.hu, kepzesnet.hu, divany.hu, wikipedia.org

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!