A pihenés és a tervezés a hatékonyság alapja

 

Némelyikünk hosszabb, illetve rövidebb munkaidőben dolgozik, de az átlagembernek a munkaideje 8 órára szól, ami jóformán már 200 éve az életünk része. Ez viszont nem azt jelenti, hogy hasznunk is származik belőle. 8 órát monoton végig dolgozni, se nem egészséges, se nem hatékony ránk, továbbá munkaadónkra nézve sem. Segítségül, összegyűjtöttünk pár tippet, melyek segíthetnek a mindennapi eredményesség javításában.

 

Szünet az agynak

Manapság már nem számít a munkanap hossza, ellenben ami sokkal fontosabb, hogy hogyan épülnek fel a napok és van-e benne struktúra. A dolgozók, akik rövid szüneteket tartanak, jóval produktívabbak, mint akik egyhuzamban több órát dolgoznak. Az ideális munka-szünet arány 52 perc munkából és 17 perc pihenőből áll, persze ez nem minden munkahelyen megvalósítható, de ez lenne a tökéletes egyensúly.

Akik így dolgoznak sokkal jobban tudnak a saját munkájuk teljesítésére koncentrálni és nem vonja el a figyelmüket a különböző közösségi platformok, valamint az e-mailek. Ez úgy néz ki, hogy kb. 1 óra munka után amikor elfárad az egyén, akkor tart egy kis szünetet, ami egyáltalán nem kapcsolódik a munkához és ahogy kipihente magát, újult erővel tudja elkezdeni feladatait.

Az agyunk úgy működik, hogy hozzávetőlegesen 1 óra „pörgésre” képes, melyet egy visszaesett alacsonyabb állapot követ és ez a folyamat ismétlődik. Az 1 órás munka után érezhetjük is, hogy kicsit leengedünk, ami az agyunk figyelmeztetése arra, hogy szünetet kellene tartani. Ezek a kis szünetek jobban feltöltenek, mint a hosszú munka utáni szünidő és könnyebb is betartani ezeket akkor, ha tudjuk, hogy mikor lesznek.

A szüneteknek ténylegesen pihentetőnek kell lenniük, amit arra értünk, hogy valóban zárjuk ki magunkat a munkából és távolodjunk el tőle, emellett a számítógéptől is és a telefonunktól is, mivel, ha a közösségi médiát bújjuk vagy e-mailekre válaszolunk az nem mondható valódi szünetnek. Ajánljuk, hogy tegyünk egy sétát, olvassunk vagy csak egyszerűen beszélgessünk a kollégákkal, hátha nekik is akkor van a szünetük amikor nekünk.

Amikor már ott tartunk, hogy a testünk fáradalma miatt állunk meg és pihenünk, akkor rég rossz úton járunk. Ha várunk addig a pillanatig akkor több időbe is telik amíg újra produktívak leszünk és idő közben is csökken a teljesítő képességünk. Jóval eredményesebbek leszünk a rövid szünetekkel, mint a hosszú munkával miközben könnyen elvonhatják a figyelmünket és fáradtnak érezzük magunkat.

 

Tervezés és összeszedettség

Fontos, hogy felosszuk a heti, illetve havi teendőinket órákra való lebontásra, ami az elején kihívást jelenthet, de hosszú távon kifizetődő lesz. Be kell osztani a napot a munkaórákra és a kötelező kis szünetekre utána. Sokkal hatékonyabbak vagyunk, hogy ha tudjuk, hogy mikor és mit fogunk csinálni mintha abban a pillanatban kellene átgondolnunk, hogy mivel is kellene foglalkoznunk. Ha tartjuk ezeket az órás „sprinteket” akkor jobban oda fogunk tudni koncentrálni a munkákra és könnyebben teljesíteni tudjuk azt, amit elterveztünk arra az adott napra. Ehhez arra is szükség van, hogy tiszteletbe tartsuk azt, hogy mikor kell dolgoznunk és mikor kell szünetet tartanunk.

 

Ezekkel a tanácsokkal próbáljuk hatékonyabbá tenni a mindennapi kemény munkátokat, hogy állandóan újult erővel tudjatok belekezdeni feladataitokba. Reméljük annyira hasznotokra fog válni, mint amennyire nekünk is!

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!