Tavaszi karrier “nagytakarítás”

 

Közeledik a tavasz, ami azt jelenti, hogy lassan itt a nyár, viszont előtte még át kell vészelni ezt az átmeneti időszakot. Érdemes ilyenkorra eltervezni, illetve elvégezni a nagytakarítást, de nem csak otthonunkban, hanem magánéletünkben és karrierünkben egyaránt, attól függetlenül, hogy aktív munka keresők vagyunk-e vagy sem.

Karrier kérdések

Remek alkalom ez, hogy feltegyünk magunknak kérdéseket pályafutásunkkal kapcsolatban. Sokaknak nincs ideje erre vagy igazából csak nem gondol bele ezekbe a kérdésekbe, pedig igencsak fontosak lehetnek; Szívesen jársz be a munkahelyedre? Motiváltnak érzed magad a munkában? Közelebb kerülsz álmaid munkája felé? Annyi pénzt keresel amennyit szeretnél és még félre is tudsz tenni? Ha nem, akkor javasolt megtenni a megfelelő lépéseket és nyitni az új lehetőségek felé. Gondold át, hogy mik azok a dolgok, amik érdekelnek, mi a hobbid stb. Próbálj ki új dolgokat akár, vagy ha nem akarsz munkahelyet váltani akkor vállalj el több, illetve más jellegű feladatokat.

Önéletrajz frissítés

Ha nem volt sok munkahelyed és nem dolgozol 10 évnél régebb ideje, akkor érdemesebb 1 oldalasra készíteni az önéletrajzot, mivel átlagosan egy munkáltató fél percet vagy kevesebb időt tölt egy darab átnézésével. Olyan szöveget írj, amiből kiderül, hogy miket értél el és ne a szokásos dolgokat, mint például: „jó csapatjátékos” vagy „jó szervezői készség”. Mivel sok vállalat valamilyen rendszert használ a jelentkezők szűrésére, ezért használj megfelelő kulcsszavakat amik elősegítik azt, hogy megtaláljanak. Miután kész vagy kérj segítséget 1-2 ismerősödtől, hogy ők mik gondolnak az önéletrajzodról.

Online felületek frissítése

A LinkedIn egy nagyon fontos platform, ha a karrierről van szó. Ajánlott rendszeresen frissíteni, de ha nem keresünk aktívan munkát akkor is érdemes évente legalább egyszer, például a tavasz elejére időzíteni. Tüntesd fel rajta, hogy milyen munkákat csináltál, akár tölts fel róla különböző képet/videót vagy társíts hozzá egy linket. Ne felsorolásokat használj, hanem inkább leírás szerűen fogalmazd meg a feladataid, mert ez sokkal professzionálisabban hat és jó benyomást kelt. Kérd meg munkatársaidat vagy főnöködet, hogy írjon ajánlást, ami jó képet fest rólad. Facebook beállításaidat is nézd át, hogy ki láthassa a profilodat és konfiguráld úgy, ahogy neked a legjobb, továbbá olyan dolgokat tölts csak fel, amit nem szégyellnél a munkáltatód előtt.

A tudás élénkítése és tanulás

Évente ajánlatos frissítened tudásodat, amit nem feltétlenül használsz napi szinten, viszont a későbbiekben jól jöhet. Online kurzusokon is van lehetőséged ezt megtenni és ráadásul még új dolgok tanulására is van lehetőséged, ami csak még színesebbé tesz és az érdeklődési körödet, látásmódodat is bővítheti.

Kapcsolatépítés

Amikor éppen nem keresel munkát, akkor egy nagyon jó lehetőség akár a későbbiekre nézve, hogy kapcsolatokat építs. Megteheted ezt ebéd, illetve kávé mellett a kollégáiddal vagy lépj be alumni szervezetekhez, hogy új szakembereket ismerhess meg.

Nézd át az időbeosztásodat

A tavaszi frissülés egy jó alkalom arra is, hogy átnézd a hetedet és aktuálissá tedd. Söpörd ki a felesleges dolgokat belőle és fókuszálj inkább a kevesebb dologra, de jobban, mint több feladatra, de nem teljes erőbedobással. Ha úgy érzed, hogy kevés a tennivaló, akkor kezdj el új dolgokat tanulni, amit rég megszerettél volna tenni vagy keress új hobbit és szélesítsd a látókörödet.

Ha nincs időd hasonlókra, itt a remek alkalom, hogy felfrissítsd magad karrier téren és elhagyd a régi, már nem szükséges dolgaidat és kicseréld valami újra és hasznosra, hogy még több színt vigyél az életedbe.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!