Így ne legyél ideges, ha prezentálnod kell

 

Sokunk fél kiállni kisebb-nagyobb tömeg elé prezentálni vagy bemutatni valamit legyen szó az ismerőseinkről, kollégáinkról vagy teljesen idegen emberekről. Néhányan jobban félnek ettől, mint hogy balesetet szenvedjenek, pedig nagyon fontos, hogy megtanuljuk kezelni ezt a szituációt. Vannak őstehetségek, de az átlagos embernek ebbe is bele kell tanulnia és gyakorolnia, fejlődnie kell, hogy túl lendüljön a félelmein. Beszéljünk egy keveset a hibákról és hogy miképp tegyük jobbá az előadásiankat.

A leggyakoribb amiért feszültnek érezzük magunkat, hogy sok ember néz minket a síri csendben és ez megrémiszt minket, de semmi szükség nincs az aggodalomra mert ők azért érkeztek oda, hogy minket hallgassanak és kíváncsiak arra, amit szeretnénk mondani. Hajlamosak vagyunk leblokkolni és elfelejteni a szavakat, ami még inkább pánikot kelt bennünk és jobban szétesünk és elvesztjük a fonalat és az irányítást az előadásunk felett. A mi legfőbb tanácsunk az, hogy ne próbálj tökéletes lenni, emberek vagyunk mind és hibázunk, ami a közönségbeli emberekkel is megtörténne, ha elő kéne adniuk valamit. Feleslegesen stresszeljük magunkat azzal, hogy a legkitűnőbb prezentációt akarjuk létrehozni, viszont ez a motiváció csak vissza fog húzni minket és ha elrontunk valamit. Ennek ellenére a közönség nem tudja, hogy mi lett volna a mi makulátlan bemutatónk, csak arról tudnak, amit hallottak tőlünk és valószínű észre se fogják venni, hogy hibáztunk. Próbálj ne leblokkolni és megállni, hanem szimplán továbblendülni.

A legfontosabb dolog, amikor prezentálunk, hogy adjuk önmagunkat, ne próbálj megfelelni a közönségnek és beszélj úgy mintha csak a barátaidnak magyaráznál valamit egy ital mellett. Ettől lesz természetes az előadás, nem pedig egy erőltetett katyvasz. Az előre begyakorolt kézmozdulatokat, testbeszédet is hanyagold, hagyd, hogy természetesen jöjjenek ezek a mozdulatok. A közönségen lehet látni, hogy ha rossz napja van vagy annyira nem kíváncsiak a mondandónkra, ilyenkor ajánlatos egy ütős kezdés, ami meglepetésszerűen éri őket és felébrednek, elkezdnek figyelni. Ha pedig még jobban el akarjuk nyerni a figyelmüket akkor elmesélhetünk egy sztorit vagy odaillő viccet, mivel ezek nagy figyelemfenttartással bírnak és elkezdünk egy kapcsolatot létrehozni a közönséggel, ami lényeges pontja az előadásoknak.

A kiállásunkon is sok múlik, ha feszültnek érezzük magunkat akkor kicsit elkezdünk görnyedni és bezárkózni amit a hallgatóság is érezni fog rajtunk. Erre egy olyan technikát tanultam még az egyetem alatt, hogy a prezentálás előtt hozzávetőlegesen 10 perccel már álljunk fel és legyünk kihúzva továbbá lélegezzünk mélyeket és semmi esetre se kulcsoljuk össze a karjainkat. Ez a metódus segíthet a feszültséget könnyedén elfeledtetni velünk és nagy lökettel indulhatunk neki az előadásunknak.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni, hogy jobb legyen a következő prezentációd és amit feltétlenül ne felejts az a következő három dolog;

  • Ne próbálj meg tökéletesnek lenni, mert ilyen nem létezik
  • Fogadd el, hogy hibázol és lendülj túl rajta, a közönség nagyrészben úgy se fogja észre venni
  • Létesíts kapcsolatot a közönséggel, hogy megragadd a figyelmüket
FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!