LinkedIn profil tanácsok

 

A LinkedIn egy professzionális közösségi platform, ahol kapcsolatokat szerezhetünk üzleti/magán célra, munkát kereshetünk, illetve meg is találhatnak minket állásajánlattal és önéletrajz kiegészítésnek is egy jó ötlet, de néhány esetben magában is megállja a helyét mivel minden információt megadhatunk, ami fontos lehet munkakeresés kapcsán és még többet is. 2003-ban hozták létre és most már több mint 500 millió felhasználója van világ szerte és Magyarországon is szépen nő a létszám, mivel 2011-ben még csak 150 ezer regisztrált tag volt, viszont 2018-ra már 800 ezernél is több van. Mivel a LinkedIn több dologra is hasznunkra válhat, így több féle képpen is fel lehet építeni a profilunkat, viszont mi most az alapvető tanácsokon megyünk végig.

Ahogy minden közösségi platform regisztrációjánál itt is szükségünk lesz egy fényképre magunkról. Mivel ez egy professzionális felület, így egy annak megfelelő fotót célszerű feltöltenünk, ami alapján fogak elsőre megítélni, ha kapcsolatokat építünk ki. Ajánlatos egy olyan képet használni, ahol mosolygunk és vidámabbak vagyunk kicsit, mert sokkal barátságosabb képet fest rólunk, illetve egy friss kép szükséges, hogy tudják az emberek, hogy most hogyan nézünk ki.

A fénykép utána rész a főcím, ahova automatikusan az aktuális pozíciónk, illetve a munkahely kerül. Ezzel viszont nem fogunk kitűnni és figyelmet felkelteni, szóval azt javasoljuk, hogy inkább a fő specialitásunkat írjuk ki és azt, amiben nagyon jók vagyunk olyan 5-10 szóban.

Ezután következik az összefoglaló rész, ami hosszabb lehet már. Ide a saját történetedet írhatod, a legnagyobb eredményeiddel és sikereiddel. Fontos ez a rész is, mivel a fénykép alatt ez a rész látható legelőször. Érdemesebb felsorolást használni itt, hiszen az könnyebben olvasható, de vegyíthetjük összefüggő szöveggel is. Érdemes kulcsszavakat használni és olyan kifejezéseket, amik alapján megtalálnak minket, de ne a legegyszerűbbeket használjuk, mert akkor elveszik a profilunk a nagy tömegben, ha egy munkával kapcsolatosan keresnének. Ezeket a kulcsszavakat a későbbiekben is érdemes használni az adatlapon a könnyebb megtalálás érdekében.

Következik a tapasztalat és az oktatás rész. A tapasztalati résznél, ha nagyon sok van akkor érdemesebb csak a relevánsabb munkahelyeinket beírni, különben nagyon zsúfolt lenne az oldal főleg, ha több sort is írunk egy-egy tapasztalat alá. Itt kerek egész mondatokban ajánlatos írni nem pedig felsorolás szerűen és nyugodtan leírhatunk kiemelkedő pillanatot az ott eltöltött időről. Az oktatási résznél is be lehet nyugodtan írni, hogy miket tanult a személy, illetve, ha cserediák program részt vevő volt akkor azt is.

A következő részeknél különböző szakismereteket, nyelveket és önkéntes tevekénységeket lehet felsorolni, ami, ha releváns munkatapasztalatnak számít akkor inkább oda szükséges írni, továbbá részletesen ki lehet fejteni, hogy mit is csináltunk ott.

Abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt a profilunk kitöltése érdekében, akkor tanácsos megkérdeznünk egy ismerősünket, hogy mit gondol róla, nem-e túl zsúfolt, illetve nem-e túl szellős. Több embert is megkérdezhetünk és annak alapján alakítsuk és fejlesszük az adatlapot. Ami még elengedhetetlen, hogy egyes részekhez fel lehet tölteni, illetve hozzá lehet kapcsolni különböző tartalmat, ami lehet egy weboldal link, de akár egy pdf fájl is, amelytől színesebb lesz az adott egység és akit érdekel az könnyeben utána tud nézni annak, amiről írtunk.

Miután kész van a profil attól függően, hogy mit szeretnénk elérni javasolt tartalmat generálni és megosztani, mondjuk, ami a szakmánkhoz kapcsolódik. Érdemes aktívnak lenni, ami azt jelenti, hogy kedvelni mások bejegyzését és hozzászólni olyan tartalmakhoz, melyek érdekelnek, illetve hasznot tudunk belőle húzni.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a LinkedIn profilod felépítésében és hasznod fog válni. Nézz meg minket is ezen a platformon, illetve dolgozóinkat.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!