5 pontban a sikeres állásinterjúról

 

Végre lehetőséget kaptál a hőn áhított cégtől, hogy személyesen is bemutatkozhass. Izgatott vagy, alig várod, hogy bizonyíthass, érzed, hogy új erőre kaptál, ide neked az oroszlánt is!

Hirtelen, a semmiből előbújva megjelenik a kisördög a válladon, Ez a kisördög sokféle aktuális negatív érzelemben ölthet testet: aggodalom, nyugtalanság, frusztráció, kétség, enyhe pánikhangulat. Mindannyian másképp kezeljük az új, feltételezhetően számunkra stresszel járó szituációkat, amelyekben esetleg könnyen komfortzónán kívül találjuk magunkat. Egy azonban bizonyos, a túlzott és sok esetben indokolatlan idegesség negatív hatással lehet teljesítményünkre, ez pedig adott esetben alapjaiban determinálhatja jövőképünket.

Na, de aggodalomra semmi ok, mert az állásinterjúzás tanulható, fejleszhető készség, amely a folyamatos gyakorlással szofisztikálódik.  Most pedig itt vagyunk mi, ebben a bejegyzésben pedig sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyeket kiemelten fontos szem előtt tartani a nagy nap előtt.

A kulcsszó pedig: felkészülés!

1, Kutatás

Az interjú pozitív végkimenetelét alapjaiban határozza meg a felkészülés. A felkészülést pedig kezdhetjük azzal, hogy alaposan utánajárunk, hova is megyünk interjúra. Itt jön képbe Google, mindannyiunk legjobb barátja. Kutass, szedj össze minél több információt a honlapjukról, LinkedIn-ről, Facebook-ról, Instagram-ról, Twitter-ről, nézz körbe az általános céginformációt szolgáltató oldalakon. Esetleg, ha tudsz konkrétumot az interjún jelenlévők személyéről, érdemes a LinkedIn-jüket is megtekinteni, hogy képbe kerülj a jelenlegi pozíciójukkal és a szakmai hátterükkel.

2, Önéletrajz

Nézd át a CV-t, amit vinni szeretnél, szükség esetén csiszolj rajta, igazítsd az aktuális pozícióhoz. Önálló blogbejegyzést is érdemelne ez a topik, hiszen a folyamatosan változó igények miatt ezt sem érzem lerágott csontnak, de ami kiemelten fontos mindig: strukturáltság, átláthatóság, tetszetős összkép, megnyerő profilkép, tehát legyen meg a teljes vizuális élmény. Felejtsd el az Europass-t, bízd ezt inkább a bárki számára elérhető CV-készítő programokra. Szeretjük a piktogramokat, az infografikákat, sokszor beszédesebbek és maradandóbbak, mint a barokkos körmondatok. Kerüld a helyesírási hibákat, a körülményességet, sugározz erőt és hozzáértést, legyen jól látható az elérhetőséged és szúrd be a LinkedIn profilodat is, ami persze szintén legyen naprakész. Pár ezzel kapcsolatos nagyszerű tippért érdemes utóbbi bejegyzésünket is elolvasni.

Fontos, hogy jól ismerd a saját önéletrajzodat, készülj fel belőle, magold be, hiszen elsődlegesen ebből akar más is megismerni Téged. A kérdéses részeket (pl. kronológiai pontosítás, gap-ek, feladatok részletezése) válaszold meg, előre készülj fel az esetlegesen felmerülő egyéb kérdésekre.

3, Készségeink ismerete

Miután ezekkel mind megvagy, fontos, hogy tisztázd magadban, melyek azok a készségek, kompetenciák, amelyeket te viszel, és ez mind mennyiben felel meg a cég által elvárt kívánalmaknak. Ehhez elsődleges segítséget nyújt a pozícióleírás, amely alapján te is jelentkeztél. Nevezz meg kettő, három olyan skill-t, amellyel rendelkezel és elvárás is a munkáltató részéről. Ha vannak hiányosságok, készülj fel a lehetséges kérdésekre és válaszokra, amelyekből tükröződik, hogy mindezek ellenére, miért is lehetsz kizárólag te a perfect match.

Ha már itt tartunk, klasszikus és megunhatatlan kérdés, amire mindig szinte kötelező előre felkészülni: Mit tart a legnagyobb gyengeségének/erősségének? Amit kerülj el: a betanult listázás. Az említendő tulajdonságaidat írd körbe a munkakörre specifikálva vagy annak vonatkozásában. Hozz fel személyes példát, milyennek tartanak a munkatársak, barátok, te milyennek tartod magad. Fontos az önreflexió, legyen rálátásunk személyes és szakmai működésünkre. Nehéz, de fontos az objektivitás, hiszen többek között a gyengeségeinkre utaló kérdésbe bújtatják az őszinteség és önismeret problematikáját is. Legyen balansz, hozz fel 3-3 példát. Ha nem megy, tölts ki előtte online személyiségteszteket, mert nagyszerűen lehetnek a segítségedre.

4, Outfit

Most, hogy önmagaddal is tisztában vagy, gondold ki, hogy miben jelensz meg. A legfontosabb szabály, hogy sugározz harmóniát. Első benyomást bizony csak egyszer tehetünk, ennek megfelelően jelenj meg igényesen, ápoltan, válassz olyan ruhadarabot, amely az alkalomhoz mérten kellően elegáns, és komfortosan érzed magad benne az interjú végéig. A smart casual öltözékkel pl. sosem lehet melléfogni, főleg ha a formalitás az informálisabb elemek mellett ízlésesen dominál. Viszont ne bízz semmit a véletlenre, válogasd össze időben a ruhadarabokat, és már előző nap készítsd ki a győzelemre született szettedet. Miután ezzel megvagy, készíts még be jegyzetfüzetet, tollat, legalább 2 másolatot a CV-dből, szükség esetén referenciát és a komplett portfóliódat, plusz egy kis szőlőcukrot.

5, Most te jössz!

Elérkeztünk az utolsó ponthoz, amelyre, ha kiemelt figyelmet fordítasz, könnyen lenyűgözheted az interjúztatókat. Készülj fel arra is, hogy lehetőséged nyílik kérdezni. Ez kitűnő alkalmat ad arra, hogy demonstráld mennyire felkészült vagy.  Ez az érdeklődés pedig szimpatikus benyomást kelthet, kialakulhat egy érdemi párbeszéd, illetve a kérdező szerepében átveheted az irányítást. Tégy fel egy személyesebb jellegű kérdést (pl. hogy Ön miért szeret itt dolgozni?) illetve több szakmait (pl. Miként értékelik majd a teljesítményemet?). Célszerű legalább három kérdéssel készülni.

 

Egy állásinterjúnak nem kell szükségszerűen ijesztőnek lennie, ha ezt megelőzően tényleges időt dedikálsz a felkészülés folyamatára. Reméljük segítségedre volt ez a néhány kiemelt szempont és iránymutatás, melyek figyelembevételével a következő állásinterjút követően kezdetét veheti valami új és nagyszerű az életedben. Nézz körbe nyitott pozícióink között, hátha kipróbálhatod ezen tanácsok gyakorlati alkalmazását is. 😊

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!