Pályakezdő vagy? Néhány tipp az álláskereséshez

 

A kezdeti nehézségeken bizony mindenki átesik, tekintve, hogy karrierútunk megalapozása önmagában életünk egyik legfontosabb mérföldköve. Ilyenkor erőteljesen dolgozik bennünk az izgalom, ugyanakkor tele vagyunk bizonytalansággal és kétellyel is, úgy érezhetjük egy ponton, nagyon sok akadály gördül elénk. Mi segíteni szeretnénk Téged ezen az akadályokkal teli úton, azért, hogy minél könnyebben megugord ezeket és a legjobbat hozd ki magadból.

Szerintem nem is kell megemlíteni, hogy mindennek a kezdete az önéletrajz készítés, ami optimális esetben se nem túl hosszú, se nem túl rövid. Lényegretörő, átlátható, akár kreatív. Próbáljunk megemlíteni minden lényeges információt magunkról, használjunk kulcsszavakat is. Írjuk bele érdeklődési körünket, hogy munkatapasztalat nélkül is megtudják rólunk, milyen irányba szeretnénk elmenni és kiderüljön, hogy mire is vagyunk igazán nyitottak. Ezt a részt a motivációs levélbe is összefoglalhatjuk, ami azért is szükséges, hogy jobban megismerje az olvasó egyéniségünket, személyiségünket, jövőre vonatkozó elvárásainkat. Utóbbira vonatkozóan, célszerű a realitás talaján maradni. Olyan pozíciókra jelentkezzünk, amelyekben feltételezhetően hosszútávon is komfortosan érezzük magunkat, kiszámítható jövőképet, karrierutat tud kínálni, illetve, ha korábban bármilyen nyelvet tanultunk, próbáljuk meg a már megszerzett tudást beforgatni, alkalmazni, fejleszteni, hogy idővel ne kopjon el, hiszen nemcsak most, de a jövőben továbbra is értékes kincs marad a nyelvtudás.

Ha a megpályázott állást nem kapjuk meg, akkor se csüggedjünk. Töltsük fel önéletrajzunkat minél több adatbázisba, így nagyobb eséllyel találhatnak meg minket olyan állással is, amelyre ugyan nem adtunk be jelentkezést, de lehet, hogy van benne potenciál és érdekelhet minket. Pályázhatunk többféle pozícióra is az adott szektorban, nyilván szenioritásunkhoz mérten, de például, ha kifejezetten pénzügyi szférában szeretnénk elhelyezkedni, akkor szakmai tudás nélkül ne jelentkezzünk IT fejlesztői állásokra. Továbbá olyan attitűddel, hogy; „jelentkezek erre az állásra, mert nincsen más” – inkább ne pályázzunk, mert ez hosszútávon úgysem lehet perspektíva, törekedjünk a következetességre.

Ha behívtak interjúra pályakezdőként, akkor már a neheze felén túl vagyunk. Készüljünk fel kellő körültekintéssel és alapossággal, ne azért kapjunk elutasító visszajelzést, mert nem tudtunk olyan információkat a cégről, amit 10-20 perces kutatómunkával megelőzhettünk volna. Ez sajnos nagyon tipikus probléma manapság. Legyünk interaktívak, céltudatosak, magabiztosak és tudjunk a szakmai, illetve személyiségbeli gyengeségeinkről és erősségeinkről beszélni megfelelő önismerettel. Szakmai háttér hiányában beszélhetünk a szakdolgozatunkról, korábbi egyetemi projektjeinről, kutatómunkáinkról és arról, hogyan tudnánk hasznosítani, beforgatni az egyetemen megszerzett tudásunkat, skill-jeinket az adott pozícióban. A legfontosabb pedig, hogy legyünk nyitottak új lehetőségekre is, mert lehet, hogy olyan választ kapunk, amire nem is számítunk; felajánlanak egy másik pozíciót, amiben a cég jobban el tudna képzelni minket. Ha időre van szükség akkor nyugodtan kérjünk haladékot, de ne siessünk el semmit. (Hasznos cikket találsz még a blogon a sikeres állásinterjúról. 😊)

Miután több helyen is voltunk interjún és több izgalmas ajánlattal is várnak minket, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, merre indulnánk el inkább, akkor célszerű nem rábólintani a legelső kiadott ajánlatra. Legyünk konzisztensek, állítsunk fel prot-kontrát a kínálkozó lehetőségekről, vegyük számba, mely tényezők fontosak számunkra a leginkább hosszútávon. Illetve, merjünk tárgyalni és ha bármilyen kifogásolnivalónk támad a kondíciókat illetően, beszéljünk az elvárásainkról, illetve adott esetben módosítási szándékunkról – továbbra is a realitás talaján maradva – hiszen hosszútávra törekszünk, a kölcsönösség jegyében.

Ne csüggedj, ha eltart egy ideig ez az egész procedúra és több visszautasítást is kapsz. Ezek a visszautasítások mind csak Téged segítenek, hiszen ezáltal kapsz te is információt, mi az amiben fejlődnöd kell még, ezáltal szerzel interjús rutint és ez az út vezet majd egészen az álommelóig. Ez mind kemény „munka” és napi szintű tényleges dedikált időt jelent az életedből. Ehhez kell türelem, következetesség és elszántság. A befektetett munka pedig idővel meghozza a gyümölcsét.

Ha úgy érzed, segített ez a cikk és szívesen belevágnál az önmegvalósításba, nézz körül a honlapunkon, hiszen rengeteg pályakezdő és junior lehetőséggel tudunk szolgálni!

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!