Tudd mikor kell munkahelyet váltanod

Vannak hullámvölgyek a munka világában. Egyszer gurul a szekér, a feladatok “szinte” maguktól megoldódnak és úgy kelsz fel reggelente, hogy “ma is megváltom a világot”. Ugyanez azonban fordítva is megjelenik a karrierünk során és vannak azok a bizonyos napok, amikor ágyból kikelni se, nemhogy dolgozni van kedve az embernek. Az érzelmeink változása nyilvánvalóan befolyásolja hozzáállásunkat a munkánkhoz és a közérzetünket az irodában. Van azonban, amikor fel kell ismerni, hogy már korántsem múló szeszély a reggeli tortúra, amíg kivergődöd magad az ágyból és a napközbeni frusztráció kevésbé üdítő kombója. Ez a pár pont segít abban, hogy megkülönböztesd az érzelmi hullámvasutakat attól, amikor valóban ki kell szállnod abból a bizonyos hajóból.

 

Ha megvan az az érzés, amikor azt ígérgeted magadnak: “Ha ma ezt befejezem holnap tényleg hazaindulhatok a munkaidőm végén.” vagy “Már nincs sok hátra és amint ennek a projektnek vége minden könnyebb lesz”. Abban az esetben figyelj fel erre problémaként, ha valahogy a feladatok és a projektek sosem érnek véget és mindig van valami, amit vársz a hetek hónapok múlásával, hogy picit felmenj a vízfelszínre levegőt venni. Ezek a projektek a kiégéshez visznek inkább közelebb semmint kiegyensúlyozott életet, megelégedést és szakmai fejlődést hoznának számodra. A tűzoltás hosszú távon már nem tűzoltás, szóval vigyázz ne égj bent a projektek között.

Te vagy az, aki mindent megcsinál, segít és támogat, proaktív és netalán tán még jó kávét is főzöl? Semmi baj sincs ezzel, sőt valószínűleg a világ munkavállalóinak top 10%-ba tartozol. Gratulálunk 😀 Mikor gond ez? Akkor, ha úgy érzed, ezért nem kapsz elismerést, nincs előremeneteled, de már igazából az is elég, ha nem látod a saját karrierutadat. Így csak azt fogod érezni, hogy rohangálsz a mókuskerékben, de valahogy sosem lesz könnyebb a dolog. Ha megmutatod a főnöködnek mit tudsz és ő ezt nem értékeli, támogatja úgy ahogy Te ezt a kollégáiddal teszed, akkor gondolkozz másban, máshol.

Ki ne várná a hétvégét, nem igaz? Viszont, ha az életed csak abból áll, hogy már a hét első napján reggel 8-kor a szombatról álmodozol, aztán a hétvégék alatt pedig már előre stresszelsz a következő héten rád váró hegynyi tennivalóktól és meetingektől, akkor idegeskedés helyett inkább arra szánj időt, hogy állásokat böngéssz a weboldalunkon. 😀

Sok szerepben kell helytállnunk életünk során. Nyilván másképp viselkedsz munkahelyeden a kollégáiddal, mint például a barátokkal sörözés közben. A munka világában ezt a fajta szerepek közötti differenciálást azonban sokszor egészségtelen szintre lehet emelni. Fordíts hátat jelenlegi cégednek, ha úgy érzed, amint be kell lépned az irodába egy olyan emberré szükséges változnod, akit nemhogy családod, ismerőseid, de még Te magad sem fogadnál el. Nem kell álarc a sikerhez.

Ha annál a pontnál tartasz, amit most le fogok írni, kérlek most küld el nekünk a CV-det. Összerándul a gyomrod még ha csak meghallod a céged/főnököd nevét is, rettegsz igazából minden naptól és abban látod az egyetlen kiutat, ha mondjuk holnap idegösszeroppanást kapsz.

Nem azért dolgozunk, hogy szenvedjünk, hanem hogy értelmet találjunk az életünkben, kiteljesedjünk, sikereket érjünk el, szeressenek minket, támogató közegben lehessünk és érezzük, hogy fontosak vagyunk. Ha nincs meg menni kell és megkeresni. Túl rövid az élet ahhoz, hogy a napunk egyharmadát úgy töltsük el, hogy az nekünk rossz.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!