4 tipp, hogy ne akadj ki apróságokon

Millió meg egy dolog történik a napunkba, foglalkozunk munkával, közlekedünk, találkozunk emberekkel, informatikai eszközöket használunk. Egyszóval rengeteg minden a “kezünk ügyébe akad”, ami felett nem rendelkezhetünk soha 100%-os kontrollal. Ez a kiszolgáltatott helyzet pedig melegágy Murphy törvényének megvalósához, vagyis “ami elromolhat, az el is romlik”. Kérdés, hogyan tudjuk ezeket a szituációkat kezelni anélkül, hogy elveszítenénk a józan eszünket. Pár tipp alább, hogy nyugodtak maradjunk, ha késik a haverunk, nem működik a WiFi, válaszolatlanul a padlón hevernek az e-mailjeink vagy a dugóban vesztegelünk a reggeli/délutáni/esti csúcsban.

 

  1. Készülj fel a legrosszabbra!

Nem arra gondolok, hogy az emo-s, érfelvágós fru-frudat fésüld a szemedbe, hogy sötéten láthasd egész nap a világot, hanem egy találkozónál készülj fel a másik fél késésére egy jó könyvvel, a dugóban hallgasd meg a kedvenc együttesed legjobb albumát, míg beérsz dolgozni vagy legyenek kéznél back-up terveid, amik offline/online rendelkezésedre állnak, ha szükséges hasznosan elütnöd pár percet. Ha lélekben felkészülünk a nehezebb helyzetekre, azok – ha egyáltalán bekövetkeznek – már kevésbé fognak kiborítani minket, sőt utólag akár easy win-nek is értékelhetjük a napunkat.

 

  1. Tekints kihívásként a problémákra

Nem sokat segít rajtunk, ha bosszankodunk. A gondolkodásunk beszűkül, a vérnyomásunk megemelkedik és érzékenyebben, aggresszívebben reagálunk bizonyos helyzetekben. Megpróbálhatunk mindset-et váltani és másként hozzáállni a felmerülő problémákhoz. Ha nem bajnak, egy újabb megoldandó listaelemnek tekintjük őket, hanem meglátjuk bennük a megoldás folyamatának tanítását, a végkifejlet és megoldás élvezetét mindjárt más lesz a leányzó fekvése és könnyedebben túl tudunk majd lendülni, el tudjuk engedni a problémás pillanatokat.

 

  1. Senkinek sem könnyű

Felvehetünk egy másik gondolkodásmódot is. Realizálhatjuk azt is, hogy más is van/volt hasonló helyzetben. Megnézhetjük az ő megoldásaikat, próbálkozásaikat és ez alapján mi gyorsabban elérhetjük a áttörést és magunk mögött hagyhatjuk a problémát. Másrészt az is eszünkbe juthat, hogy mások is keresztülmentek már az adott dolgon, így semmi lehetetlen sincs számunkra a feladatban. Ilyenkor jöhetnek a “ha ő megcsinálta nekem is menni fog” gondolatok, amivel boost-olhatjuk magunkat a kellemetlenségek kisimítására.

 

  1. Meg tudom csinálni

Az is megoldás lehet, ha elővesszük a “can-do” attitűdünket és még a világ arcába is belekiabáljuk: mutasd mid van, nem gond, megugrom! Ne a problémára fókuszálj ilyenkor, hanem magára a célra, a megoldásra, a megkönnyebülésre. Itt nem a folyamatra, másokra vagy a problémákra reagálsz, hanem egész egyszerűen csak a végkifejletre. Különböző mondások segíthetnek ennek az útnak a végigjárásában. Például: “Ess el hétszer, állj fel nyolcszor.” „Csak akkor győznek le, ha hagyod!”

Próbálkozz és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldást, hogy az energiáidat, ne az apró-cseprő dolgokra, hanem a valóban érdekes és építő feladatokra allokálhasd. Légy nyugodt, állj ki magadért, tarts ki és a sok munka után arasd le a babérokat.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!