10 munkahelyi rossz szokás, amit nyugodtan elhagyhatsz

Nem mindenki a hatalmas újévi fogadalmak istene vagy istennője. Arra azonban mindenképpen jó ez az időszak, hogy átgondoljuk hol tartunk és hova indulhatunk tovább és persze ezzel együtt egy-két kisebb-nagyobb akciótervet is kialakíthatunk. Érdemes ilyenkor nem csak a személyes, hanem a professzionális énünkre is figyelmet fordítani. A munkánk a napunk nagy részét betölti, így segíthetünk a saját egyensúlyunk kialakításában, ha hozunk magunknak pár szabályt a munkahelyünkön, amivel akár hatékonyabbak és kiegyensúlyozottabbak is lehetünk hosszú távon.

 

  1. Hagyd a negativitást.

Értékes vagy. Az életben vannak hullámvölgyek, de ne hagyd, hogy a rossz pillanatok határozzanak meg. Mindenkinek van olyan napja, amikor kevésbé produktív vagy nem talál ihletet. Azonban máskor a flow visszaadja ezeket a momentumokat. Végezd a tőled telhető legjobban a munkádat, felelj meg magadnak. Legtöbb esetben az ötletek hiányát a kényszer nem oldja fel, sőt. Találd meg, hogy mi az ebben az esetben, ami feltölt téged, legyen az akár egy séta, egy könnyed kinti kávézás, bármi. Figyelj magadra, így tudsz a leghamarabb felállni a padlóról és soha ne ess abba a hibába, hogy alábecsüld a képességeidet vagy azt, aki vagy.

 

  1. Ne hagyj ki étkezést, hagyj időt szünetre.

Sokszor hallhattuk magunktól, hogy annyi dolgunk van, ebédelni sincs időnk. Rossz ötlet. Egyrészt a bevitt tápanyag energizál, másrészt minél hosszabb idejű az adott munkaciklus annál nehezebb lesz odafigyelnünk és megfelelő minőségű munkát végeznünk. Akár, ha egy rövid 20  perces ebédszünetet is tartunk, azt az időd elég hamar megspórolhatjuk magunknak egy energetikus délutáni újrakezdéssel. A szünetekhez is érdemes hasonló képpen hozzáállni. A tiszta fej és a friss gondolatok többet segítenek, mint egy 5-10 perces kiesés. Szervezetünknek szüksége van a feltöltődésre.

 

  1. A vasárnap esti hétvége-gyászolás ne hagyjon nyomot a következő heteden.

Kinek ne jutna vasárnaponként eszébe, hogy másnap ugyan, ha törik, ha szakad dolgozni kell mennünk. Ne hagyjuk azonban, hogy az agyunk ilyenkor visszavigyen minket a munkánkba. Még a pihenő időnk tart és nem a következő napon kell stresszelnünk és gondolatban feladatlistát készítenünk. Segíthetsz magadnak, ha következő hetedet már pénteken megtervezed, így nyugodtan vághatsz bele a hétfőbe és még a hétvégédből sem kell aggodalmaskodásra áldoznod. Ide kapcsolódva fontos megjegyezni azt is, hogy ne akard hétfőn megváltani az egész világot. Egy újabb egész hét előtted áll, oszd el optimálisan a feladataidat és ne roppanj már össze rögtön az első napon.

 

  1. Felejtsd el ezt a mondatot: majd holnap megcsinálom.

“Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.” Nagyon igaz ez a munka világában. Különösen, ha halógatós típus vagy. Csak egyre rosszabb és rosszabb lesz, nagyobb lesz a nyomás és csak az fog a fejedben járni, ami hiányzik. Még ha csak a feladat egy részét is van csak lehetőséged elkészíteni, tedd meg. Rögtön könnyebben fog menni majd a második nekiugrás. Tervezd meg a napjaidat is. Ez segíthet, hogy a nap végén elégedett legyél látva az elvégzett feladatlistádat. Mindez abban is segít, hogy lásd valóbán megtudnád-e másnap csinálni a halogatott feladatot. Feltételezem sok esetben nemmel válaszolnál magadnak.

 

  1. Ne hagyd ki a céges rendezvényeket.

A közösen szabadon együtt töltött idő a legjobb csapatépítő. Azért sem érdemes ezeket skippelned, mert valószínűleg sokban javítani fogja a kollégáiddal a munkakapcsolatodat. A jó együttműködés pedig a nagyobb produktivitás és a kevesebb stressz bázisa. Másrészt megengedheted magadnak, hogy élvezd az életed és energetizálódj, szocializálódj.

 

  1. Betegen nem kell dolgozni.

Biztos mindenki érezte már úgy az életében, hogy azzal kell bizonyítania a kitartását a munkaadója felé, hogy természetesnek veszi, hogy betegen is dolgozik. Ennek azonban tökéletesen semmi értelme. Nyilván beeshetnek asap megoldandó problémák, de ezekenek ideális esetben csak nagyon ritkán vagy elő sem szabadna fordulniuk. Egyrészt, ha nincs lehetőséged home office-ban dolgozni, nem túl kedves a kollégáiddal szemben, hogy betegen bemész dolgozni és veszélyezteteted az egészségüket, hogy esetleg ők is megbetegedjenek. Másrészt, ha nem pihened ki a betegséget sokkal tovább tart és a produktivitásod sem top, így lehet hogy sokkal több időt vesztesz, mint amennyit nyersz.

 

  1. Ne hanyagold el a személyes kapcsolataidat.

Fontos, hogy meglegyen a munka mellett az én-időd, de az is lényeges, hogy a szociális életedet se hanyagold el. Találkozz barátaiddal, ismerőseiddel, hiszen egyrészt ki tudnak kapcsolni vagy segítséget tudnak nyújtani, tanácsot adni bizonyos megoldandó szituációkban. Ne korlátozd magad, sok emberre számíthatsz ebben az életben, csak életben kell tartani a kapcsolatokat. Ennek köszönhetően, ha később szükséged van egy szívességre, nem tűnsz annak az embernek, aki mindig csak akkor jelenik meg, ha kell neki valami. Nagy hasznát veheted a számodra fontos embereknek és ők képesek egy boldogsággal teli életet mutatni neked.

 

  1. Sose mondd: nincs időm a tanulásra.

Törekedj rá, hogy szélesítds az ismereteidet. Ez nem csak a munkaerőpiaci értékeidet fogja növelni, de egyfajta megelégedettséget is fog számodra nyújtani. Az ember a komfortzónán fejlődik csak igazán. Másrészt pedig ez is egy módja lehet, hogy új ötleteket, tippeket, megoldásokat sajátíts el és építs be a munkahelyi szokásaid közé. Tanulj magadért, foglalkozz azzal, ami érdekel és légy egy még nagyszerűbb szakember.

 

  1. Ne foglalkozz csak a saját dolgoddal.

Néha túlbuzog bennünk a segítőkészség és csak pakolgatjuk magunkra mások feladatait és problémáit. Ezt mondjuk érdemes megváltoztatni. Egyrészt neked is megvannak a saját megoldásra váró projektjeid, másrészt van egy elég korlátozott figyelmi és teherbírási kapacitásod. Ne merítsd le magad csak azért, hogy másoknak könnyebb legyen. Segíts, persze, adj tanácsot, küldj át anyagokat, linkeket, de ne vegyél magadra olyat, ami nem a te hátizsákod.

 

  1. Ha rossz valami, tedd jobbá vagy keress jobbat.

Ha nem érzed jól magad a munkádban, nem jössz ki a kollégiddal, nem tetszik a munkakörnyezeted ne szenvedj. Légy bátor, válts! A sorsod a te kezedben van és nem kell mártírnak lenned. Ha apróbb dolgok nem megfelelőek számodra, ösztönözd a változást, tegyél ajánlást alternatívákra, alakíts ki új terveket, folyamatokat. Adj esélyt, de ne ülj egy számodra rossz dologban. Magadnak te vagy, aki fontos, foglalkozz a saját jóléteddel. Ha úgy érzed tarthatatlan a helyzet keress másik munkahelyet, ahol boldog lehetsz, ahol értékelnek és ahol még jobban szereted a munkád.

Ha így érzel, mi tudunk neked segíteni. Nézz szét állásaink között a weboldalunkon.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!