Egy könyv, ami a játékot valósággá írja

A modern gamer világ megrengethetetlen alapja még mindig a popkultúrális hőskor műremekein nyugszanak. Star Wars könyvek, Tron, Douglas Adams trilógiák 5 részben vagy Isaac Asimov futurisztikus olvasnivalói. Mind olvastuk 2x, 3x, láttuk a filmet, még egyszer elolvastuk és ha most elindítanád, a legboldogabb kisgyerek fejjel néznénk végig újra bármelyiket, akár 4:3 képarányban is. A science fiction irodalom termékeny táptalajt jelentett a videójátékok piacának. Vannak azonban kivételek, ahol a reláció fordított.

 

Ernest Cline: Armada

 

Volt már, hogy ráfüggtél egy játékra és minden szabad perced gondolatát csak az kötötte le, hogy mikor fogsz tudni újra leülni hozzá, mit fogsz tenni, stratégiát alkottál és beleképzelted magad a játéktér álomvilágába? Megvan az érzés?

Mit szólnál, ha valóra válna? A kedvenc játékod. A valóságban. Életre kelne. Kiderülne, hogy nem is játék. Akkor mit tennél?

Az alapsztorit akár klisének is nevezhetnénk: tinédzser, bajos srác, aki sosem ismerte az apját és a játékok világába menekül, az egyetlen helyre, ahol tényleg a teljesítményért jár a siker, nincs igazságtalanság. Mindebből azonban egy csavarokkal teli, érdekes, köröm-rágós, fel-felugrálós történet kerekedik.

Ugyanis az Armada valóságos és mind drónpilóták lehetünk. Megkapjuk a játékban elért rangunkat, és a valóságban is harcolhatunk az idegenek ellen, újraélhetünk minden szimulációt, amit a játékokon keresztül évtizedeken át mutattak és tanítottak be nekünk. Vajon mi mind és minden gamer egy nagyszabású terv kis elemei vagyunk?

Itt az ideje, hogy bebizonyosodjon minden szülő tévedett, amikor ezt mondta: “Ne tölts ennyi időt vidójátékkal, abból nem lehet megélni.” Nem. Ebben a könyvben ezzel csak túlélni lehet.

 

 

Mit szólsz? Te csatlakoznál?

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!