4 dolog, hogy megválthasd a világod

A világ amiben élünk igyekszik napról napra gyorsabb, kényelmesebb és élhetőbb lenni, mi mégis sorra vívjuk meg a csatáinkat magunkban a problémákkal, amik megoldásához nincs Wikipedia oldal, tutorial Youtube video és még Siri-t sem tudjuk válaszra kényszeríteni. A huszas éveinkben küzdünk a stresszel, égünk ki, lesz kapuzárási pánikunk és akarunk 320 %-ot teljesíteni. A korábbi generációk szülöttei ezeket – ha megérték egyáltalán – az már bőven biztonságos közegben érte őket, nyugdíj előtt, saját házzal, megszokott életvitellel, házastárssal, családdal, egzisztenciával. Nem csak a világunk, hanem az életünk, a karrierünk, a kapcsolataink, az elvárásaink és mi magunk is felgyorsultunk. Az alábbiak segíthetnek, hogy visszaválts egyet életed sebbeségváltóján.

 

Foglalkozz azzal, amit szeretsz.

Ha gyűlölöd a munkádat a fentieket még nehezebb átélni. Az, ha megtalálod a szenvedélyed, azt ami igazán érdekel, segíthet abban, hogy célt találj az életednek és annak, hogy nap mint nap kikelj az ágyból. Bármi is legyen az, tedd az életed részévé, hagyd hogy boldoggá tegyen és várd el, hogy komfortzónán kívülre is helyezzen néha. A modern világgal nem az a baj, hogy bele tudunk halni a munkába, hanem, hogy milyen munkáért halunk meg.

 

Időbeosztás mindig mindenkor.

Elengedhetetlen a tudatosság a magánéletben is. Érdemes kitanulnunk, hogy az időgazdálkodás nagymestereivé váljunk. Ebben szerencsére rengeteg segítséget kaphatunk akár az okostelefonunktól. Megfelelően tervezd meg a szabadidődet is, töltődni elengethetetlen emberi szükséglet. A hosszú távú célok eléréshez meg kell tanulnod értékesen beosztani a szabadidőet és ehhez ne üzleti értéket társíts, hanem a saját jólétedét.

 

Találj magadnak egy hobbit.

Segíthet a lazításban, a kitekintésben, az energizálódásban, a pihenésben, ha rájössz mi az, ami el tudja vonni a figyelmed a munkáról és fel is tölt egyben. Engedd szabadjára a fantáziád, itt nincs limit, gondolkozz el mivel foglalkoznál szívesen. Akár próbálj ki több mindent és tapasztald meg a saját utad. Tényleg elég színes paletta van előtted: jóga, felnőtt színező, küzdősportok, modell építés, streetball, társasjátékok, barkácsolás, írás. Name it and do it!

 

Önfejlessz, ahogy csak tudsz.

A fejlődés nagyon sokat tud adni a karrieredhez, akár szakmai, akár egyéni vonalon gondolkodunk. Ahhoz, hogy a munkádban tudd mi érdekel és hova szeretnél eljutni elengedhetetlen, hogy ismerd magad, a teherbírásod, a határaidat és vágyaidat. Nem feltétlenül coachra, trénerre, pszichológusra kell elsőként gondolnod. Rengeteg online és offline tartalom elérhető, ami segít abban, hogy átvészeld a válságaidat. A teljesség igénye nélkül, alább pár könyv/videó, ami érdekes ajtókat nyithat ki számodra és bebizonyíthatja, hogy a lehetőségeid majdhogynem határtalanok, csak a kitartásodtól függ a jövőd.

 

Könyvek:

Dan Millman: A békés harcos szent utazása

 

Carmine Gallo: Storytelling – A történetmesélés ereje

 

Porkoláb Imre: Szolgálj, hogy vezethess! – Amit egy elit katonától tanulhatunk az üzleti életben

 

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

 

Videók:

Simon Sinek: Why good leaders make you feel safe

 

Dan Pink: The puzzle of motivation

 

Gary Vaynerchuck: Positive thinking will change your life

 

Tony Robbins: Self discipline

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!