3 atipikus módja, hogy jobbá tedd az Önéletrajzod

Jó önéletrajzot írni mindig nehéz, még a mai – lehetőségekkel teli – munkaerőpiacon is. Ezer meg ezer féle gondolatot hallhatunk, olvashatunk, hogy is kell jól csinálni, azonban azt hiszem, olyan ez mint a jó almáspite receptje – mindenkinek a sajátja ízlik a legjobban, ki több fahéjjal, ki többféle almából, ki pedig rácsos felső lappal készíti. Összegyűjtöttünk azonban 3 dolgot, amivel ízesebbé teheted a saját almáspités önéletrajzodat.

 

Az első oldal mindennek a teteje

Igyekezz letisztultan, érthetően és gyorsan áttekinthetően megírni az önéletrajzod, különösen az első oldalt. Jó taktika lehet, ha a recruiter arcába teszed a fontos dolgokat és segíted a munkáját, mert így az esélyeidet is növeled. Egy József Attila-féle Curriculum Vitae és egy jól tagold önéletrajz között állások veszhetnek el. Természetesen a sikereid ne felejtsd ki az írás hevében.

Segítségedre lehet azonban a LinkedIn is. A recruiterek nagyon aktívak ezen a felületen és ha sikerül felhívni magadra a figyelmet egy jó headline-nal és/vagy megfelelően kulcsszavazod a profilod nagyban megkönnyítheti a dolgod az álláskeresésben.

 

Fókuszálj arra, amit ők akarnak tőled

Az önéletrajz nem egy színházi előadás, a profi recruiterek nem a pompát keresik, hanem a szakmai tudást és az attitűdöt. Ajánlott úgy összeállítani a doksidat, hogy ezekből minél több ízelítőt adj és egyszerűbbé tedd az ezekre vonatkozó kérdések megfogalmazását – mert ugye így kissujjból fel tudsz majd készülni az interjúra.

Ennek a pontnak az is a lényege, hogy az irreleváns dolgokat ne tüntesd fel. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg.

Épp ezért, ha különböző típusú munkakörök is érdekelnek sose küldd el ugyanazt a CV-t mindegyik állásra, mert ennyi erőből az sem lett volna baj, ha egyáltalán nem küldesz semmit.

 

Ne feledd el mi fontos neked

Az előző szekció másik oldala, vagyis Te. Találd meg mi érdekel, mi a célod és mi tesz boldoggá. Aszerint keress állást, írj önéletrajzot és mutasd be magad.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy utáljuk a munkánkat.

Az önéletrajzod designja, fogalmazásmódja sokat elárul rólad és mindig figyelj rá, hogy a dokumentum önazonos legyen veled.

Nem érdemes mást mutatnod, mint aki vagy mert ezzel magaddal is kiszúrsz. Nehéz olyan elvárásoknak megfelelni, amelyek nem megfelelő alapból születtek.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!