3 módja, hogy kikerüld a mentalitásod akadályait

Mind voltunk már abban a kellemetlen helyzetben, amikor egyszerűen nem jött a flow. Tudtuk, hogy feladatunk van, hogy határidőre kell elkészülnünk és már minden lépését ismertük a munkának, merthogy már csináltunk hasonlót, azonban mégis már órák óta csak ültünk a gépünk felett, néztünk balra, néztünk jobbra, csekkoltunk 20 a témáról szóló weboldalt, videót, képet, azonban csak nem tudtunk elindulni, nem volt inspiráció, nem léptünk egyről a kettőre. Van pár trükk, ami segíthet berúgni a kreatív munkához szükséges motort.

 

Felfrissülés

Tipikus igaz? Akkor hagy cserben az agyunk, amikor a leginkább szükségünk lenne rá. Ilyenkor azonban gondoljunk arra is, hogy fáradt szürkeállományunk viszonylag könnyen újraindítható a következő 3 dolog valamelyikével: zuhany, edzés, alvás.

Amelyiket tudjuk illesszük be rendelkézésre álló időnkbe. A zuhanyzás felfrissít és új energiát ad, mintha egy új napot kezdenénk meg. Az edzés a fizikai megterhelés miatt kikapcsolja a fejünket és még a stagnálás miatti sok feszültséget is levezethetjük közben. Az alvás pedig egyértelműen pihentet és újraindítja a testünket és elménket is.

 

Válts csatornát

Ha nagyon fókuszálunk egy probléma megoldására az agyunk néha bizony megmakacsolja magát és nem igazán siet a segítségünkre. Ekkor egy út lehet, ha egy teljesen másféle feladattal vagy akár egy teljesen másféle tevékenységgel kezdünk foglalkozni. Például, ha kreatív munkát kell végeznünk, a inspiráció nélküli pillanatokat elüthetjük egy rögzült, statikus folyamattal és hagyhatunk maganknak így egy kis pihenőt.

Az is jót tesz ebben az esetben, ha kiszakadunk a megszokott környezetből, teszünk egy sétát, vagy ebédelünk egyet és 10-20 percre megpróbáljuk a figyelmünket elfordítani a problémáról, hogy aztán új energiával, új nézőponttal vágjunk neki.

 

Kérj segítséget

Biztony ezt a lehetőséget sokszor lesöpörjük az asztalról, pedig nagyon hasznos tud lenni, ha le tudjuk győzni az egónkat. Egy másik kolléga perspektívája, tanácsai, meglátásai új ajtókat nyithatnak ki az elménkben és beindíthathák a fogaskerekeinket. Mindenképpen egy olyan személy véleményét kérd ki, akiben megbízol és aki konyít valamit a megoldalndó kérdéskörhöz.

Szerencsére a tanácsokat ingyen osztogatják a világban, így mi döntjük el melyiket fogadjuk el és melyiket nem. Kezeld megfelelő helyen a beérkező ingereket és véleményeket.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!