Konzisztencia, mint a siker alapköve

“There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work, and learning from failure.”  /Colin Powell/

 

Sok esetben nehéz lépést tartanunk saját képzeletünkkel és céljainkkal. Az információbőség és az azonnali visszajelzések korát éljük és bizony nehezen viseljük, ha türelmesnek kell mutatkoznunk. Vannak dolgok, amiket viszont nem tudunk siettetni, amik tapasztalatot, kitartást, hosszútávú fejlődést és bizony-bizony rengeteg türelmet igényelnek. Életünk nagy mérföldköveit nem érhetjük el egy este alatt, sőt még arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy a feléjük vezető úton maradjunk és konzisztensen, napról napra építsük fel a saját sikerünket. Ezen motivációnk megtartásában segíthetnek nekünk az alábbi gondolatok.

 

Készíts betartható időbeosztást

Ha egy terv szerint dolgozunk az nem csak a napi, hanem a nagyobb volumenű céljainkat is támogatja. Nyomonkövethetjük így a fejlődésünket, megerősítést kaphatunk vagy akár újragondolohatjuk, megváltoztathatjuk a célunkat is és mindehhez releváns adatok fognak a rendelkezésünkre állni. Hajlamosak vagyunk néha elaprózódni és csak rövidtávra fókuszálni, azonban egy jó terv és beosztás támogathatja, hogy bármikor láthassuk a “big picture”-t, mindazt, ami az útunk során történt/történik és mindazt, ami még előttünk áll. Semmi gond azzal, ha az utad közben rájössz, hogy nem érzed magadénak a korábban kitűzött célt, nyugodtan válts nézőpontot és fókuszt, viszont azt is tervzed meg körültekintően. Az időbeosztások segítenek kihozni magunkból a maximumot anélkül, hogy beleőrülnénk a stresszbe és a túlterheltségbe, valamint bizonyos szinten a szabadságot is megadják, hogy elszakadjunk a munkánktól, amint megfelelően tudunk egy-egy feladatnyi időt megbecsülni. Mindemellett sokat tanulhatunk ezzel a módszerrel a priorizálásról és a saját képességeinkről, teherbírásunkról.

 

Tudatosan keresd a shortcut-okat

Életün nagy részében bár azt a hozzáállást tanuljuk, hogy mit kell megtennünk azért, hogy “ezt meg ezt” elérjük, ez a gondolkodásmód nem hatékony a munka világában. Bátran keress és indikálj automatizációkat, egyszerűbb kivitelezéseket, valamint hatékonyság és folyamat optimalizációkat. Ez nem azt jelenti, hogy ettől a pillanattól fogva kevesebbet kell majd dolgoznod, hanem azt, hogy az értékes idődet fontosabb még exponenciálisabban építő jellegű tevékenységekre fordíthatod. Azzal, ha ezeket a shortcut-okat észreveszed, nem csak a folyamatot teszed gyorsabbá és a hibafaktort csökkented, hanem egy teljesen újféle látásmódot sajátíthatsz el, ami komoly hasznodra válhat a későbbiek során, akár a személyes, akár a szakmai életedről beszélünk. Mindig bánj okosan az időddel, mert ez a legszűkösebb erőforrásod életed során.

 

Ne legyél egyedül

A magánéletben is nehezen viseljük azokat az időszakokat, amiket magányosan töltünk, hiszen alapvetően társas lények vagyunk. A kapcsolatok ugyanilyen fontosak a munka világában is. Ahogy a mondás is tartja “Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!”. Az ha van mellettünk valaki, aki támogatja a pályánkat, meghallgatja és megérti a problémáinkat sok pluszt adhat a fejlődésünkhöz. Ez a személy lehet akár egy pályatársunk, kollégánk, főnökünk, mentorunk, bárki, aki megérti napi harcainkat és támogat minket célunk elérésében. Ő rávilágíthat hiányosságainkra, tanácsot adhat a nehéz helyzetekben, sőt akár új alapokra is helyezheti elképzeléseinket. Külső motivációnk egy biztos alapköve, forrása lehet egy ilyen társ szakmai életünkben.

 

Mindegy milyen sebességgel, csak haladj előre

Az élet egy rengeteg elágazásból álló útrendszer a céljaink felé. Pont emiatt hajlamosak vagyunk minősíteni a döntéseinket. Nincs jó vagy rossz döntés. Csak választunk egy utat, ahol hosszú távon lehet sokkal nagyobb eredményeket érhetünk el, mint azt korábban gondoltuk. Ne a múlttal törődj, hanem a jeleneddel, mert az alapozza meg a pozitív jövőt. Ha valami rossz változtass rajta, ha nem tudsz küzdj vagy engedd el. A lényeg, hogy úgy tegyél, ahogy Te szeretnél és abba a döntésbe adj bele mindent. Persze rájöhetsz, hogy mégsem ez volt a megoldás, de a kontroll még akkor is a Te kezedben van, hogy változtass. Csak annyi a fontos, hogy ne állj meg. Kitérők biztos, hogy lesznek, azonban ezek nem jelentik a világ végét. Sőt, minden helyzetből tanulsz, ha más nem a döntésekhez való hozzáállásod vagy az emberismereted vagy az elvárásaid változnak. Semmi gond, a következő lehetőségnél ezek már mind támogatni fognak.

 

Rómát sem egy nap alatt építették

Ne akarj holnapra mindent megváltoztatni, mert csalódni fogsz. Az igazán tartós, nagyszerű, mély dolgok biztos talpakon állásához idő szükséges. Mint az edzés, nem attól lesz jó alakod ha holnap 10 órát edzel, attól lesz jó alakod, ha fél éven keresztül napi 1 órát edzel. Nem attól leszel jó autóvezető, ha megcsinálod a jogsit, hanem attól, ha éveken keresztül nap mint nap vezetsz. Nem az intenzitás, hanem a konzisztencia számít. A tapasztalat, az abból való fejlődés és a kitartás az, ami előre visz minket és ehhez bizony elkötelezettség szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy nem “csalhatunk” vagy lazíthatunk. Attól, hogy edzünk néha-néha ehetünk egy csokit vagy persze van olyan nap, hogy nem vezetünk autót. A lényeg azon van, hogy elkötelezetten tesszük a napi feladatokat, hosszú távra tervezünk és nem két napon belül várunk eredményt. Amint pedig a korábban nyűgnek megítélt feladatok a megszokásainkká válnak önazonosak is leszünk a céljainkkal. Megállíthatatlanná válunk.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!