10 tipp, hogyan élvezd ki a home office áldásait

Egyik pillanatról a másikra emberek tízezreinek élete változott meg, és szerencsések azok, akik a munkájukat otthonról elvégezve is tudják folytatni.

Új körülmény ez a legtöbbünknek, melyekhez az alkalmazkodás nagyfokú rugalmasságot igényel. Érdemes azonban az otthoni munkavégzést segítő képességeinket csiszolni, mert karantén ide vagy oda, a világ efelé halad, így távlatilag is sokkal több és minőségibb lehetősége van annak, aki home office-ban is megtanult dolgozni. Ehhez adunk most tippeket.

 

  1. De jó Neked, egész nap otthon vagy!

A környezeted gyakran hiheti azt, hogy ha az otthonodban végzed el a munkád, valójában ráérsz. Ráérsz beszélgetni, együtt lenni, kicsit lazítani a szeretteiddel, elszaladni bevásárolni, vagy bármi olyan teendőre, ami a munkahelyeden eszedbe sem jutna. Húzd meg a határokat, és kommunikáld a környezeted felé is, hogy a munkaidőd ugyanúgy érvényes, mint korábban, így előtte vagy utána tudsz valóban rájuk figyelni.

 

  1. Csak még ezt a videót megnézem…

Csak még egy játék és elkezdem a munkát. Ezt a hírt még el kell olvasnom, hátha fontos. Ismerősek ezek a mondatok?

Való igaz, hogy egy munkahelyen töltött idő sem 100%-ban munkából áll. Ott is pörgetjük a social media felületeinket, jót szórakozunk egy-két vicces mémen vagy videón, majd átküldjük őket ismerőseinknek. Valahogy mégis egyértelműbb számunkra, hogy a munkaidő végéig betervezett feladatok nem fognak maguktól elvégződni. Amikor otthon dolgozunk, akkor sincs ez másként. Használd inkább jól az időd, tudd le minél előbb a munkád, hogy több szabadidőd maradjon, amit arra fordíthatsz, ami valóban fontos számodra!

 

  1. A kávészünet Neked is jár

Ahogy egy munkahelyen is időről időre megállunk, iszunk egy kávét, vagy váltunk pár szót a kollégákkal, úgy az otthoni munkavégzésben is érdemes beiktatnunk szüneteket, hogy a figyelmünk és hatékonyságunk minél magasabb szinten maradjon. Ne ilyenkor álljunk azonban neki ebédet főzni, vagy más hosszasabb elfoglaltságnak. Tervezzünk inkább előre, hogy mikre használjuk ezeket a pihenőidőket. Tartsunk fél órás ebédszünetet (amit előző nap főzéssel vagy ételrendeléssel tudunk kivitelezni), a rövid szünetekben pedig sétáljunk ki a kertbe, menjünk ki a teraszra napozni vagy intézzük el privát telefonjainkat. A cél itt is, hogy maradjunk fegyelmezettek az időnk beosztásánál.

 

  1. Nincs itthon a macska, cincognak az egerek

Vagyis ha a főnökünk vigyázó szemétől távol tevékenykedünk, hajlamosak vagyunk másként állni az előttünk álló feladatokhoz. Való igaz, hogy a külső kontroll (érzésbeli) hiánya felszabadító lehet, de ne feledjük, hogy az elvégzett feladatoknak nyoma marad. Ahogy az el nem végzetteknek is. A főnökünknek valóban nincs olyan mértékű ráhatása a munkánkra, mint az irodában, de a határidők betartását és a munkánk minőségét így is látja. A virtuális irodák megjelenésével pedig valóban olyan környezetet teremthetünk, mintha fizikailag együtt dolgoznánk kollégáinkkal.

 

  1. Tartsd élesen a fegyvereid!

Ami ebben az esetben az internet, nélküle a legtöbb home office-ban végzett feladat ellehetetlenül. Kulcsfontosságú ezért, hogy gyors és stabil internet elérésünk legyen, hiszen a hatékonyságunk múlik rajta. Szerencsére több szolgáltató a jelenlegi helyzetre tekintettel plusz sávszélességgel igyekszik segíteni, de ha még nagyobb kapacitásra van szükségünk, tegyünk érte mielőbb.

 

  1. Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…

Ugyan csábító lehet a home office-ban egy kicsit későbbre állítani az ébresztőórát, és a munkaidő végét kitolni, mondván, úgyis utazással töltenénk. A bioritmusunk ezzel szép lassan, de biztosan felborul, és nehéz lesz utána visszatérni a megszokott mindennapokba. Fontos, hogy most nem nyaralunk! Ha rendkívüli helyzet miatt tovább dolgozunk, megengedhetünk magunknak másnap kicsit több pihenést, de tartsunk itt is szem előtt a saját kereteinket. Ez most nem a szabadság ideje, ezért legyen egy tartható ritmusunk, működő napirendünk, amihez rugalmasan alkalmazkodunk.

  1. Legyen rend kívül-belül

Ahogyan a munkahelyeden sem gyűlnek halmokba a papírkupacok, kávéscsészék, már nem működő tollak, úgy ha otthon ülsz neki a munkádnak, ott is fontos, hogy rend vegyen körül. Egyrészt a figyelmed is koncentráltabb marad, másrészt nem vész el rengeteg időt az állandó keresés. Rendszerezd a dolgaid, hogy tényleg csak azok legyenek előtted, amiket valóban használsz. És lehetőleg számodra átláthatóan.

 

  1. Stílusosan a home office-ban is

Akinek az otthona a lazítás helye, az a hirtelen jött home office-hoz könnyebben tud alkalmazkodni, ha nem a kertészkedéshez használt mackónadrágot húzza fel. Lazán és kényelmesen, ezek a jelszavak, ugyanakkor a megjelenésünkkel is hangolódunk az előttünk álló tevékenységre, és a környezetünk felé is közvetítjük, hogy most nem „civilben” vagyunk. Természetesen ha egy online megbeszélés alkalmával láthatóak vagyunk, váltsunk arra az öltözékre, amit személyes találkozáskor is viselnénk.

 

  1. Te is unalomevő vagy?

Amikor fáradunk, a figyelmünk szintje leesik, hajlamosabbak vagyunk a nassolásra, még akkor is, ha nem vagyunk éhesek. A sokadik kávé vagy energiaital helyett készíts be teát, limonádét vagy ásványvizet elérhető közelségbe, és ha nassolni támad kedved, akkor is legyen kéznél egészséges alternatíva. Egy kis tervezéssel és tudatossággal ebből a szokásodból még jót is kihozhatsz. Hiszen otthon nincs kifogás, hogy elég folyadékot fogyassz, vagy hogy a büfében csak egészségtelen rágcsálnivalót lehet kapni!

 

  1. Ha home office helyett munkát keresel

Gondold végig, miben van tapasztalatod, stabil tudásod, rutinod! Pályázni most is tudsz, hiszen a jelenlegi helyzetben számtalan munkáltató tart online állásinterjút. Légy azonban felkészült, elég kihívást jelent most, hogy otthonról végzed majd a munkád – ki tudja milyen hosszú ideig – ezért olyan területen keress, ahol magabiztosan tudással rendelkezel!

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!