Szervezeti kultúra

Hosszú évek óta fókuszálunk arra a HR csapatommal, hogy értékes vállalati kultúrát alakítsunk ki és tartsunk fönt, fejlesszük minden nap. Persze, mindenkori cél emelett a HR digitalizációja, az eredményes változás menedzsment, a dolgozói elkötelezettség növelése, és a naprakész, valóban jóllétet adó wellbeing stratégia kialakítása. Utóbbi kettő bőven, de gyakorlatilag mind egyúttal a szervezeti kultúra elválaszthatatlan része is, és egyre trendibb dolog a HR piacon. Divatos nevet kapott és berobbant az életünkbe ezekkel a címkékkel, pedig már hosszú idő óta folyamatosan napi feladat és az életünk része azért, hogy valódi jelentéssel bírjon kedvenc hashtagünk, a #swiconlife.

Szervezeti kultúrát épitünk. Nap, mint nap, minden egyes tevékenységünkkel, munkáltatói válaszunkkal, döntéssel és választással, de akár csak a vezetők, vagy a régi kollégák példamutató viselkedésével is. Ameddig nem volt divatos címkénk hozzá, ösztönösen csináltuk, aztán elkezdtük elemezni a hatásait, a hiányossagait, hibáit, és hogy mit lehetne még javítani rajta. Így lette neve, irányzata és mára tananyaga is.

 

A 2020. évben pedig vizsgáztunk. A vírushelyet egy nem várt, éles vizsgahelyzetbe kényszerítette minden cég szervezeti kultúráját, ahol az élet értékelte annak fenntarthatóságát, igazi értékét és tartósságát. No meg azt, hogy mit is tud adni igazából egy cégnek, és az egyéneknek. A mi szervezeti kultúránk a Swiconban 2020 -ban megvédett minket. Gyorsan reagáltunk, változtatni és tanulni mertünk, és tudtunk is. Átalakítani, és elengedni hagyományokat, fegyelmezetten reagálni és betartani kormányzati, és vezetői utasításokat. Kompromisszumokat kötni az egyéni komfortzónánk és mások biztonsága között – mert a kultúra része volt a bizalom. Igazi lázadó egyéniségek is a meghozott intézkedések mentén viselkedtek és léteztek – még ha igazán nagy erőfeszítésükbe is került, mert ezt kértük tőlük, hogy vigyázni tudjunk egymásra. Működött. A kultúránk pedig tovább fejlődött.

Várjuk az új normálist. Gondolatban és excel táblákban már bőven építjük, és alakítjuk hozzá a szervezeti kultúránk alapköveit a tavalyi évi tapasztalások alapján. Események, értékek, rendezvények, hagyományok, belső szabályozások, segítségnyújtások, védőhálók, eljárások és szervezeti válaszok. Van, ami marad, van, ami megy, és van, ami átalakul: leporoljuk vagy változtatunk rajta, mert így tudunk együtt erősek maradni. Mert van miért, és mert van értelme.

 

 

Tavaly hét 10 éves évfordulóját ünneplő kollégánknak gratulálhattunk –  évek óta, a hagyományos Karácsonyi party-n elhangzó vezetői köszöntő helyett, ezúttal (egyelőre!) a virtuális térben. Az előző években sem volt ennél kevesebb ünnepeltünk. Idén pedig még ennél is több 10 évesünk lesz.

Itt az ideje kitalálni, hogy a mostani ajándék után, mit adunk majd a 15 éves évfordulókra. Újdonság lesz a szervezeti kultúránkban.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!