Kezemben a házam!

Otthoni automatizálás training Beiszer Norbival 

 

Korábban magam is foglalkoztam ehhez hasonló témával, de inkább az ipari alkalmazásával, azon belül is főleg az épületautomatizálás jelentette a fő vonalat számomra. Ilyen előzmények után már nagyon kíváncsi voltam, hogy néhány év alatt, mióta nem követem közelről a fejlődését, milyen formában és megoldásokkal gyűrűzött be a felügyelet az otthonunkba?

Norbert már az előadás elején leszögezte, hogy igazából semmi egetrengető dologra ne számítsunk: Wifi, Bluetooth és ezekhez hasonló megoldások segítségével igencsak széleskörűen tudunk kialakítani centralizált (ergo központilag vezérelt) rendszereket.
Írányítás tekintetében fő csapásirányként a mobiltelefon és tablet alapú megoldásokkal indultunk, megemlítve az Alexa és Google Home megoldásait is. 

Warmup csevegésben áttekintettük a személyes szférát érintő problémákat és azt, hogy mindennapi életünkben hogyan tudjuk kihasználni a rendszerek nyújtotta lehetőségeket.

Mivel a megoldások széles tárháza áll rendelkezésünkre, így a főbb csatlakozási lehetőségeket és gyártókat megismerve indulhattunk neki a Norbert otthonában alkalmazott vezérlések fejlődéstörténetének.

Többünk számára ismert és barkácsáruházakból elérhető “olcsó” és egyszerű megoldásoktól indulva bevezetésre került a “WAF” (Wife Approval Factor). Gyorsan belátható, hogy az egyszerű mechanikus mozgáskapcsolók sajnos nem alkalmasak a finom beállításokra vágyók kielégítésére, így komplexebb megoldás után kell nézni.

Mi jöhet ezután? A központi vezérlő telepítése. Norbi választása a Raspberry PI 3B fejlesztői keretrendszerére esett, a piacon elérhető megoldások ezen, vagy nagyon hasonló platformon alapulnak. Természetesen léteznek out-of-the-box termékek, viszont ezeknek az ára sajnos arányos a telepítő számára megspórolt idővel, és lehet nem teljesen úgy és azt nyújtják, amit egy kis tanulással és idő befektetéssel magunk tudunk felfedezni és megcsinálni.

De milyen vonalakon tudjuk kényelmünket szolgálni?

– Világítás vezérlése

– hőmérséklet érzékelése és szabályozása

– otthoni médiaforrások menedzselése

– jelenlét érzékelés

– riasztórendszer / kamerarendszer

– közművek felügyelete és leállítása

A fenti megoldások elérésére sok esetben külön alkalmazásokat telepítünk, viszont kényelmetlen az egyes funkciók használata, mivel állandóan váltogatni kell például a telefonon lévő appok közt. (Ezt magam is tapasztaltam, jelenleg nálam egy szintén Raspberry alapú médiacenter, és kínából vásárolt IP kamerák vannak)

Gyors váltás után egyből betekintést nyertünk a Home Assistant szoftver felületére, ahol váratlan módon a kuka kicipelést és buszmenetrendet is láthattuk.

Körbenézhettünk a világítás vezérlés, a hőmérséklet szabályozás, a levegőminőség és a jelenlét érzékelés kártyákon. Megtekintettük a Szappantartó szenzorok készítését, és konfigurációjukról is láttunk példákat. Ezt követően picit mélyrehatóbban hallhattunk az egyes szenzorelemek kivitelezéséről, és kiválasztási szempontjairól is.

A mérőeszközökön túllépve láthattuk a gyerkőcök számára beállíthatő külön felületek lehetőségeit, beleszimatoltunk az otthoni támogató rendszerek (NAS, UPS, Raspberry) aktuális állapotának lekérdezésébe.

Láthattuk a kamerarendszer bekötését, szenzorok töltöttségét, és a következő rakétaindítások időpontjait is 😀 A kiépített rendszer lehetőséget teremt a családtagok jelenlegi helyzetének lekérdezésére is, amit szintén a Home Assistant felületén érünk el.

Láthattuk egyes kiegészítések integrációját is, mint pl. az AdGuard, ami a teljes otthoni internetelérést megvédi a kéretlen reklámoktól. Az előadás folytatásában az out-of-the-box megoldások integrálását mutatta be nekünk Norbi, például az IKEA, Xiaomi és Philips megoldásaival.

Tovább haladva a növénylámpa vezérléséről hallhattunk a virágok számára az IKEA okosdugalj segítségével, és a családi filmnézés hangutasításának elméleti vázlatát is láthattuk példaként. Rátérve a konkrét gyártók termékeire, tájékoztatást kaptunk árakról és out-of-the box megoldásokról is, illetve előnyökről és hátrányokról is.

Összefoglalásként:

“Automatizálás szempontjából a lehetőségek korlátlanok. Mindenféle saját építésű eszköz, illetve saját fejlesztés is hozzá rakható. Nekem az volt a fő szempontom, hogy egy bizonyos helyről tudjak mindent kontrollálni és átlátni.” (Beiszer Norbi)

Személyes meglátásom alapján a workshop hasznos volt, rendkívüli módon fejlődött a technika, amióta utoljára dolgoztam a témában. Az előadás végére elkezdte zörgetni láncait technofil énem,, viszont hideg fejjel átgondolva azért be kell valljam, hogy a megismert kiépítettség jóval túlmutat saját igényeimen.

Természetesen azok, akik vállalják a bütykölésre, keresgélésre és építőelemek összeválogatására a megfelelő időbefektetést, kezdeti kis buktatók után élvezetes és hasznos időtöltést jelentheta téma, nem is beszélve a tanulási lehetőségről.

A magam részéről köszönöm Norbinak az előadást, törpieknek pedig BÜTYKÖLÉSRE FEL!!!!

– Movik Máté

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!