SwiconMove – Miért választottam a funckionális edzést?

A május hónap nálunk a sportról, mozgásról szólt a SwiconMove program keretében. A résztvevők a program előtt vállalást tettek arra, mennyit fognak mozogni a hónapban, majd sportáganként csapatba szerveződtünk, s versenyeztünk, ki mennyit sportol.
Volt aki futott, kirándult, jógázott, de volt aki konditeremben sportolt, sőt valaki a ház körüli munkálatokat, tevékenységeket könyvelte el mozgásként.

Ez a hónap viszont nem csupán a versenyről szólt, mert egy jó célért mozogtunk együtt! A program végén összesítettük a sporttal töltött perceinket, s egy előre meghatározott váltószám segítségével a perceket adománnyá váltottuk át. Az így összegyűjt összeget egy rászoruló szervezet számára ajánlottuk fel.

Idén májusban 106.408 percet sportoltunk, így közel 2 millió forinttal tudtuk támogatni a kiválasztott szervezetet – a Neked felesleges, Nekik ajándék alapítványt – illetve egy verpeléti óvodának a kerti fa játékait is fel tudtuk újítani közös erővel.

Mozogni jó, együtt egy közös célért!

Sportrajongó kollegáink írtak egy kis ízelízőt arról, mit ad nekik a választott sportág, miért űzik az általuk preferált mozgásformát. A következő napokban olvashatjátok ezeket:

 

Funkcionális edzés

Sosem voltam nagy sportember. Igaz, hogy több mozgásformát is kipróbáltam már (spinning, jóga, futás, aerobic) de egyik mellett sem tartottam ki hosszútávon. Aztán az első SwiconMove-om alatt megtapasztaltam, hogy a legtöbb kolléga aktívan sportol munka mellett. Ez annyira inspiráló volt, hogy megadta a kezdő lökést ahhoz, hogy én is komolyan belekezdjek valamibe. Ekkor találtam rá a funkcionális edzésre, amelyre teljesen kezdők is jelentkezhetnek. Ez lassan 2 évvel ezelőtt volt, és azóta is töretlen lelkesedéssel járok le a terembe heti 3-4 alkalommal.

De mi is az a funkcionális edzés? A lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyekkel a mindennapi életben is találkozunk, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. 5 alapvető mozgásra lehet felosztani a gyakorlatokat: push, carry, hinge, squat és pull. Ez az edzésforma több képességet is fejleszt egyszerre: erőt, állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt, és gyorsaságot. Itt nincs olyan, hogy “lábnap”, minden edzés során a teljes test megmozgatása a cél. Nem használunk hagyományos konditermi gépeket. Eszközeink közé tartoznak a súlyok és súlyzórudak mellett a kettlebellek, a TRX, a gumiszalagok, a húzódzkodó rúd, stb. Azoknak ajánlott, akik szeretik a változatos gyakorlatokból álló, kihívásokkal teli edzést.

Számomra nagyon sok pluszt adott ez a mozgásforma. Nagy mértékben javult a testtartásom, és energikusabb vagyok. Nagyon jó napindító, teljes mértékben kikapcsol fejben, így jobban kezelem a stresszhelyzeteket is. Mivel minden edzésen az egész testet megmozgatjuk, így szinte észrevétlenül fejlődnek az izmok, nincsenek izomláztól szenvedő napok. Nagyon izgalmas látni, hogy a kitűzött, egyéni céljainkat mennyi idő alatt tudjuk elérni. 😊 Régen úgy gondoltam, hogy a sport nem való mindenkinek. Most már azt vallom, hogy csak meg kell találni a legmegfelelőbb mozgásformát, amit nem csak azért végzünk, mert “valamit csinálni kell”, hanem azért, mert tényleg élvezzük is.

 

Szerző: Nagy Alexandra

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!