SwiconMove – Miért választottam a biciklizést?

A május hónap nálunk a sportról, mozgásról szólt a SwiconMove program keretében. A résztvevők a program előtt vállalást tettek arra, mennyit fognak mozogni a hónapban, majd sportáganként csapatba szerveződtünk, s versenyeztünk, ki mennyit sportol.
Volt aki futott, kirándult, jógázott, de volt aki konditeremben sportolt, sőt valaki a ház körüli munkálatokat, tevékenységeket könyvelte el mozgásként.

Ez a hónap viszont nem csupán a versenyről szólt, mert egy jó célért mozogtunk együtt! A program végén összesítettük a sporttal töltött perceinket, s egy előre meghatározott váltószám segítségével a perceket adománnyá váltottuk át. Az így összegyűjt összeget egy rászoruló szervezet számára ajánlottuk fel.

Idén májusban 106.408 percet sportoltunk, így közel 2 millió forinttal tudtuk támogatni a kiválasztott szervezetet – a Neked felesleges, Nekik ajándék alapítványt – illetve egy verpeléti óvodának a kerti fa játékait is fel tudtuk újítani közös erővel.

Mozogni jó, együtt egy közös célért!

Sportrajongó kollegáink írtak egy kis ízelízőt arról, mit ad nekik a választott sportág, miért űzik az általuk preferált mozgásformát. A következő napokban olvashatjátok ezeket:

Biciklizés

Miért jó ez a mozgásforma?

 

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor ismétlődik gyorsan, egymás után, és a mozgás dinamikus.

A legfontosabb egészségügyi vonatkozása, hogy kiválóan edzi a szív-, és vérkeringési rendszert. A rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget és a szervezet fizikai teljesítőképességét.

Rendszeres biciklizéssel erősíthető a szervezet ellenállóképessége. Kutatási eredmények mutatják, hogy a daganatok kialakulásának kockázata alacsonyabb a két keréken közlekedők között.

Kerékpározás során az alsó hát és a lábak egyszerre erősödnek, ami egyben kihat a gerinc állapotára és, védelmére is. A megfelelő tartás eléréséhez fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a csigolyák állapotának megőrzésére. Ezzel elkerülhetők a különböző gerincbetegségek és megelőzhető a hátfájdalom.

A bicikliseknek irigylésre méltó alakjuk van, kerékpározással rövid idő alatt látványosan erősíthetők az izmok, a combok és a vádli mellett a farizom és a csipő környéke is fokozatosan átalakul.

Sokaknak ez a munkába járás eszköze, ami nagy segítséget tud jelenteni a reggeli és délutáni stressz elkerülésében, illetve levezetésében. Mivel a kerékpározás nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló módszer lehet arra is, ha valaki el akarja terelni a gondolatait valamiről.

 

Mit ad nekem a mindennapokban?

Mivel hosszú ideje ülő munkát végzek, nagyon odafigyelek, hogy megelőzzem a különböző hátfájdalmak kialakulását, ill. hogy gerincsérvem legyen. Az aktív sportolással, beleértve a rendszeres biciklizést, csökkenteni tudom ezeknek a kockázatát.

Kerékpározás közben minden gondom elfelejtem, rám tör a szabadság érzete és olyan érzésem van, mintha repülnék. Egy kiadós tekerés után után sokkal boldogabb, frissebb és kiegyensúlyozottabb vagyok, mert megszabadulok a felgyülemlett gondoktól és feszültségtől. Amellett, hogy ápolom a fizikai megjelenésem és javítom az egészségügyi állapotom, mentálisan is felfrissülök miután bicikliztem a természetben.

Miért választottam a SwiconMove 2021 idejére fő sportnak?

 

Vidéken nőttem fel, a biciklizés az életem része volt egész gyerekkoromban, szinte mindenhova azzal közlekedtem. Később, fiatal felnőtt koromban, éveken keresztül jártunk a férjemmel kerékpártúrákra a „Balázs és Barátai Biciklis Sportegyesülettel” és bebarangoltuk Magyaroszágot, ill. túráztunk velük Ausztriában is. Volt olyan túra ahol 70-en vettünk részt!

Miután megszülettek a fiaim, sokat kirándultunk és utaztunk velük, de egyre kevesebbet kerékpároztunk. Aktív életet élek, rendszeresen járok jógázni, edzőterembe, kirándulok a családommal, télen síelek, de egy idő után éreztem, hogy valami hiányzik az életemből.

A fiaim közben kamasszá váltak akiket már egyre nehezebb bevonni a családi kirándulásokba, biciklizni viszont nagyon szeretnek, így egy idő után egyértelművé vált, hogy az elkövetkező években kerékpározni fogunk velük. Ahogy az időjárás engedi egyre többet biciklizünk együtt. Vidéken lakunk, tehát csak felpattanunk a biciklire és már tekerünk is! Én ezért választottam a kerékpározást az idei fő sportomnak.

 

Szerző: Polgár Timi

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!